На 6 ноември 2023 г. имен ден празнуват всички, които носят

...
На 6 ноември 2023 г. имен ден празнуват всички, които носят
Коментари Харесай

Кой празнува на 6-ти ноевмри?

На 6 ноември 2023 година имен ден празнуват всички, които носят името Павел, Лука, Павлина, Павлета и Клавдия.

Св. Павел е архиепископ, живял през IV в. Изкачва се на патриаршеския стол, само че по това време в Православната черква господстват разнообразни ереси. Св. Павел е роден в Солун. Той отпътува за Константинопол, където става презвитер и секретар на възрастния архиепископ Александър I Константинополски.

След гибелта на Александър в 337 година в града избухва спор сред никейската и арианската партии. Никейците надвиват и за архиепископ е ръкоположен Павел. Няколко пъти се възкачвал Павел на патриаршеския трон и няколко пъти бил свалян от него според от това чие въздействие преобладавало в ожесточената и неведнъж кръвопролитна битка сред арианите и православните. 

Но и в изгнание, и на патриаршеския трон той постоянно еднообразно показвал себе си като хладнокръвен изповедник и дирек на православието. Тази неотстъпчивост станала причина за неговата мъченическа гибел.

Император Констанций, последовател на Ариевото обучение, го изпратил на изгнание в малоазийската област Кападокия, в град Кукуз. Там Павел бил удушен по време на богослужението със личния му омофор през 350 година 31 години по-късно мощите му са пренесени в Цариград, а от там – във Венеция, където се намират до през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР